Aanvullende uitkering aanvragen

Aanvullende uitkering aanvragen

Aanvragen aanvullende uitkering

Aanvullende uitkeringIn Nederland heb je recht op een minimaal inkomen. Wanneer je te weinig inkomen hebt, heb je recht op een toeslag in de vorm van een aanvullende uitkering. Hoe dit inkomen wordt aangevuld, is afhankelijk van je situatie. Ontvang je al een uitkering van UWV? Dan heb je recht op een toeslag, wanneer je onder het zogenoemde sociaal minimum zit. Als je wel werkt maar alsnog niet genoeg inkomen hebt, heb je wellicht recht op een aanvullende bijstandsuitkering. Deze geldt wanneer je geen beroep kunt doen op een andere aanvullende uitkering.

Sociaal minimum (UWV)

De Nederlandse overheid heeft een sociaal minimum vastgesteld. Deze is vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het sociaal minimum is het minimale bedrag wat je nodig hebt om van te leven. De hoogte hiervan is niet voor iedereen hetzelfde. Het is afhankelijk van leeftijd en woonsituatie. Als je bijvoorbeeld alleen woont, heb je meer geld nodig dan wanneer je de woonkosten deelt. Via het Sociaal minimum op de website van UWV kun je lezen wat op jou van toepassing is. Aan de hand van het sociale minimum wordt bepaald of je recht hebt op een aanvullende uitkering. De inkomsten worden namelijk vergeleken met het sociaal minimum.

  • Ben je getrouwd of gelijkgesteld? Dan tellen de inkomsten van de persoon waarmee je bent getrouwd ook mee.
  • Onder inkomsten worden alle inkomsten uit werk of andere inkomsten gerekend. Denk aan studiefinanciering, uitkering van UWV of (pre)pensioen.

Wat is een toeslag?

De toeslag is een aanvullende uitkering en is dus een aanvulling op je inkomsten. Ontvang je bijvoorbeeld een uitkering van het UWV? Als de inkomsten onder het sociaal minimum komen, kun je wellicht een toeslag krijgen. Dit hangt weer af van de leefsituatie en leeftijd. De toeslag ontvang je over de uitkering. Voor een toeslag moeten één van volgende zaken van toepassing zijn:

  • Heeft een uitkering van UWV.
  • Langer dan een jaar ziek en je krijgt een lager loon dan het sociale minimum dat op jou van toepassing is.
  • Ontvangt een ziektewetuitkering.

Daarnaast moet je 18 jaar of ouder zijn en moeten de inkomsten lager zijn dan het sociaal minimum. Wanneer je al een WW-uitkering ontvangt, ontvang je mogelijk automatisch een toeslag.

  • Krijg je geen toeslag? Dan kun je via bovenstaande link de toeslag aanvragen. Hier dien je in te loggen door middel van je DigiD. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan hier
  • Vul het digitale aanvraagformulier in om de toeslag aan te vragen.

Houd er rekening mee dat je mogelijk inkomsten van je partner of een huurcontract mee moet sturen. Let er ook op dat wijzigingen binnen 1 week bij UWV bekend moeten zijn.

Aanvullende bijstandsuitkering (participatiewet)

Aanvullende uitkeringHet kan ook zijn dat je een uitkering en toeslag van UWV ontvangt, maar toch onder het sociaal minimum zit. In dit geval heb je wellicht recht op een aanvullende bijstandsuitkering. Deze vraag je aan bij de gemeente, via werk.nl. Door middel van je DigiD kun je de aanvraag voor een aanvullende uitkering voltooien. Houd er rekening mee dat de gemeente en het UWV andere voorwaarden hanteren. Dit kan voordelig, maar ook nadelig zijn. Meer informatie over het aanvragen van een bijstandsuitkering vind je onder ‘Bijstandsuitkering’ aanvragen.