AOW aanvragen

AOW aanvragen

Aanvragen AOW

AOW aanvragenDe Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basispensioen die is vastgesteld door de overheid. Iedereen die de zogenoemde AOW-leeftijd heeft bereikt én in Nederland heeft gewoond of woont, heeft hier recht op. Je kunt AOW aanvragen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze ontvang je vanaf de dag dat je de AOW leeftijd bereikt. Het maakt niet uit in welk land je dan woonachtig bent.

Automatische verzekering

De AOW is een soort verzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is hier automatisch voor verzekerd. Het maakt niet uit welke nationaliteit je hebt. Met elk verzekerd jaar, bouw je 2% AOW pensioen op. Een volledig AOW pensioen ontvang je als je in de 50 jaar voor de bereikte AOW-leeftijd verzekerd bent geweest. Als je buiten Nederland hebt gewoond en geen vrijwillige premies hebt betaald, dan betekent dit dat je niet verzekerd bent geweest. In dit geval kan het totale AOW-pensioen lager uitvallen.

Wat is de AOW-leeftijd?

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. In 2018 is de AOW-leeftijd 66 jaar, in 2021, 67 jaar en in 2022 zal dit 67 jaar en 3 maanden zijn. Vanaf 2023 zal deze leeftijd worden gekoppeld aan de huidige levensverwachting. De AOW-leeftijd hangt af van je geboortedatum.

  • Geboren na 30 september 1955? Dan is de exacte leeftijd voor AOW nog niet bekend, maar dit zal minimaal 67 jaar en 3 maanden zijn.
  • 5 jaar van tevoren weet je wanneer je recht hebt op AOW.

AOW online aanvragen

AOW aanvragenOngeveer 5 maanden voordat je de AOW-leeftijd bereikt ontvang je bericht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Met behulp van deze brief kun je AOW aanvragen. Het is niet mogelijk om eerdere AOW aanvragen te doen.

  • Heb je een berichte box van de overheid? Dan ontvang je in deze box de brief. Anders ontvang je de brief per post.
  • AOW aanvragen kunnen online worden doorgevoerd met behulp van een DigiD

Het AOW aanvragen doe je via Mijn SVB. Hierbij dien je het volgende bij de hand te houden:

  • IBAN rekeningnummer.
  • Heb je buiten Nederland gewerkt? Dan dien je hier bewijsstukken van mee te hebben. Ook kan het zijn dat je een buitenlands overzicht van verzekerde perioden moet hebben.

Via bovenstaande link wordt je naar de juiste pagina gestuurd. Hier doe je het volgende:

  • Hier dien je in te loggen met je DigiD. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen.
  • Volg de stappen in het scherm om de AOW aan te vragen.
  • Als je eenmaal bent ingelogd, kun je niet tussentijds opslaan in Mijn SVB. Na 20 minuten inactiviteit word je automatisch uitgelogd. Zorg daarom dat je de aanvraag gelijk voltooid.

AOW aanvragen door middel van formulier

Iedereen die ingeschreven staat bij de gemeentelijke basisadministratie (GBA) krijgt 5 maanden voor het bereiken van de AOW leeftijd bericht. Indien je deze niet digitaal ontvangt, kan het zijn dat je een formulier toegezonden krijgt. Stuur dit formulier 3 maanden voor je 65 wordt terug naar de SVB in jouw regio. De AOW aanvragen is online niet mogelijk en u heeft geen bericht via de post ontvangen? Dan dien je de SVB te bellen. Ze zijn bereikbaar op werkdagen.

Wil je meer te weten komen over andere toeslagen of uitkeringen waar je misschien recht op hebt? Neem dan een kijkje in dit overzicht.