DUO aanvragen

DUO aanvragen

Aanvragen DUO

DUO aanvragenDienst Uitvoering Onderwijs (DUO) werkt in opdracht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De instantie voert de onderwijswetten en bijbehorende regelingen uit. Denk aan de uitbetaling van studiefinanciering, regelen van studentenreisproducten beheer van lotingprocedures van studies en andere zaken rondom studeren. Wanneer je een opleiding gaat doen, is het vrijwel zeker dat je te maken krijgt met DUO.

Ga je studeren?

Dan moet je een aantal zaken regelen via DUO. Het belangrijkste is de inschrijving van de studie en het aanvragen van de studiefinanciering.

  • De inschrijving dient bij twee verschillende instanties gedaan te worden. De daadwerkelijke inschrijving doe je via Studielink. Voor de studiefinanciering meld jij je aan bij DUO.

DigiD met sms-controle aanvragen

DUO aanvragen kunnen online doorgevoerd worden. DUO is een overheidsinstantie. Dit betekent dat je moet inloggen door middel van je DigiD. Dit is een soort digitaal identiteitsbewijs. Hiermee kun je aantonen dat jij het bent.

  • Om in te loggen bij DUO met je beschikken over DigiD met sms-controle. Heb je deze nog niet? Dan kun je deze via de bovenstaande button aanvragen. Binnen 5 werkdagen ontvang je een brief met je inloggegevens en een activeringscode. Via de website van DigiD kun je vervolgens je DigiD activeren.
  • Vervolgens kun je via Mijn Duo – na inloggen met je DigiD – je studiefinanciering aanvragen.
  • Via de website van DUO kun je ook je studentenreisproduct aanvragen.

Studiefinanciering

Het recht op studiefinanciering is afhankelijk van de leeftijd, opleiding en de nationaliteit van degene die de studiefinanciering aanvraagt. Jaarlijks wordt – door het Ministerie van Financiën – de data van onder andere de studiefinanciering bepaald. De studiefinanciering zal dan ook op vooraf vastgestelde data worden overgemaakt. Dit is meestal rond de 24e van elke maand.

DUO aanvragen voor mbo, hbo en universiteit

DUO aanvragenStudenten van 18 jaar en ouder die een mbo-opleiding doen kunnen studiefinanciering krijgen. Deze bestaat uit een basisbeurs, studentenreisproduct, aanvullende beurs en een eventuele lening. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen. De basisbeurs voor hbo en universiteit bestaat niet meer. Deze bestaat nu uit 4 onderdelen, namelijk lening, aanvullende beurs, collegegeldkrediet en studentenreisproduct. De aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders. Hierbij wordt er gekeken naar het inkomen van 2 jaar terug. Daarnaast telt ook het aantal schoolgaande of studerende broers en zussen mee in de hoogte van de aanvullende beurs. DUO aanvragen kun je doorvoeren via de bovenstaande link.

Wat zijn andere taken van DUO?

Naast het regelen van de studiefinanciering voert de overheidsinstantie nog veel meer taken uit. Denk aan de aanvullende beurs, leningen, reiskostenvergoedingen, studievoorschot en andere leningen en tegemoetkomingen. Daarnaast voert DUO ook de Wet inburgering uit. Hoofdtaken zijn:

  • Bekostiging van de onderwijsinstellingen
  • Innen van studieschulden en lesgelden
  • Organiseren van school, inburgering en staatsexamens
  • Erkennen van diploma’s en het beheren van de diplomabank