UWV aanvragen

UWV aanvragen

 

UWV aanvragen

UWV aanvragenUWV is de afkorting voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Dit instituut zorgt voor de uitvoering van werknemersverzekeringen. Denk aan verzekeringen als de WIA, WW, WAZ, WAO, ziektewet en Wazo. Verder bieden ze diensten op het gebied van arbeid en gegevens. Dit wordt uitgevoerd als een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). Ze werken in opdracht van het ministerie (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Wanneer kun je aanspraak doen op het UWV?

Wanneer je binnenkort werkloos wordt en het niet lukt om op tijd ander werk te vinden, kun je in aanmerking komen voor een WW-uitkering. Het UWV bekijkt of je aan de voorwaarden van de uitkering voldoet en beslist vervolgens of je een uitkering ontvangt na ontslag. Ook wanneer je ziek of arbeidsbeperkt bent kun je aanspraak doen op het UWV. Je hebt dan wellicht recht op loondoorbetaling of kunt aanspraak doen op de ziektewet, WAO, WIA of WAZ. Welke van toepassing is, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld hoelang je ziek bent. Het kan ook zijn dat je door handicap of ziekte alleen onder begeleiding kunt werken. In dit geval is de Wajong wellicht van toepassing.

Inloggen Mijn UWV

Wanneer je een uitkering hebt, kun je al je zaken bekijken via Mijn UWV. Je logt altijd in door middel van je DigiD. Net zoals alle andere instanties van de overheid. Je hoeft dus geen speciaal account aan te maken. Het enige wat je hoeft te doen, is éénmalig een DigiD account aan te maken. Hoe je dat doet, lees je hier. Op de volgende manier kun je inloggen bij Mijn UWV:

 • Via de link bovenaan de website kun je naar de website van UVW aanvragen gaan.
 • Rechtsboven vind je een groen veld. Bovenin staat Inloggen. Daaronder zie je een knop met Mijn UWV. Klik hierop.
 • Je komt op een inlogpagina van DigiD terecht.
 • Vul hier je DigiD gebruikersnaam en wachtwoord in. Het is bij deze instantie niet verplicht om gebruik te maken van extra controle via sms. Dit is optioneel. Gebruikersnaam en wachtwoord invullen is voldoende.
 • Klik op Inloggen.
 • Hier kun je alle zaken regelen rondom je uitkering.

Zaken regelen via Mijn UWV

UWV aanvragenVia Mijn UWV regel je alle zaken rondom je uitkering.

 • Hier kun je UWV aanvragen doen. Dit doe je door links in het menu op Aanvragen te klikken. Vervolgens zie je alle voorzieningen die aangevraagd kunnen worden. Dit betekent overigens niet dat ze op jou van toepassing zijn.
 • Je kunt je persoonlijke gegevens inzien en wijzigen via Persoonlijke gegevens.
 • De eerste van elke maand wordt er een inkomstenformulier voor je klaargezet. Deze moet je invullen, ongeacht of je wel/niet hebt gewerkt. Heb je geen inkomsten gehad? Dan vul je dit in. Vervolgens zal de uitkering binnen 10 werkdagen worden betaald. Je inkomsten doorgeven doe je door middel van Doorgeven en wijzigen.
 • Onder Mijn Documenten vind je onder andere je betaalspecificaties terug. Hier kun je zien wat maandelijks de hoogte van je uitkering is geweest.

Online een uitkering aanvragen

Via het UWV kun je diverse uitkeringen aanvragen . We leggen in dit voorbeeld uit hoe je een WW-uitkering aanvraagt. Online kun je gemakkelijk verscheidene UWV aanvragen doen.

 • Vraag een WW-uitkering ongeveer 2 weken voor de laatste werkdag aan. Het kan uiterlijk 1 week tot na de laatste werkdag. Doe je dit later? Dan krijg je tijdelijk een lagere uitkering.
 • Via de link boven aan de website kun je een uitkering aanvragen. Hiervoor moet je eerst inloggen met DigiD.
 • Je vraagt de uitkering door middel van een digitaal formulier. Je zal dit formulier correct moeten invullen. Het is mogelijk om de sessie op te slaan, te stoppen en later verder te gaan.
 • Tijdens het UWV aanvragen zijn wellicht nog een aantal gegevens van je nodig. Veel zaken zijn al ingevuld, maar het is handig om je rekeningnummer, laatste loonstrook en laatste arbeidscontract bij de hand te hebben. Controleer ook de informatie die al is ingevuld.
 • Nadat de aanvraag is verstuurd ontvang je een bevestiging per e-mail. Je ontvangt via de post bericht of je wel of niet een uitkering ontvangt.
 • Houd er rekening mee dat er bij een WW-uitkering ook een aantal plichten horen. Je moet bijvoorbeeld solliciteren. Het overzicht en uitleg hiervan vind je op de website van UWV of op Werk.nl.

Werk.nl

Werk.nl is de website voor werkzoekenden. Het is de vacaturebank en cv-database van UWV. De site brengt werkgevers en werkzoekenden bij elkaar. Je kunt hier onder andere vacatures zoeken, maar ook meer informatie verkrijgen over solliciteren en zaken rondom het regelen van een uitkering. Via de werkmap op deze website ontvang je berichten, vul jij je sollicitatieactiviteiten in, enzovoort. Ook hier log je in door middel van je DigiD. Bij het ontvangen van een uitkering zal je hier meer informatie over ontvangen.