Theorie-examen aanvragen

Theorie examen aanvragen

Aanvragen Theorie-Examen

Let op: Vraag je theorie-examen aan via het CBR.NL en niet via andere sites. Hier betaal je bemiddelingskosten.

Theorie examen aanvragen

Theorie examen aanvragenOm je rijbewijs te behalen zal je een aantal zaken moeten doen. Je zal eerst een theorie-examen moeten afleggen. Na het slagen kun je voor het praktijkexamen gaan. Wanneer je deze haalt, kun je een rijbewijs aanvragen en zelf de weg op. Maar eerst zal je de benodigde examens moeten halen. Een theorie examen aanvragen is mogelijk nadat je een rijopleiding gekozen hebt. Dit moet je van tevoren doen.

Wie mag theorie-examen doen?

Vanaf 16 jaar mag je examen doen. Het is mogelijk om het examen in het Nederlands of Engels af te leggen. Iedereen die het theorie-examen in het Nederlands of Engels kan afleggen, mag deelnemen. Voor de Engelse versie betaal je 5 euro meer. Om het theorie-examen te mogen afleggen, heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Dit kan een ID-kaart of paspoort zijn.

Hoe kan je het theorie examen aanvragen?

Beide examens (theorie en praktijk) leg je af bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid). Dit betekent dat je het theorie-examen ook via de website van het CBR kan aanvragen. Een theorie-examen kost €31,25. Andere manieren om het examen aan te vragen zijn:

  • Via de opleider/rijschool waar je bij bent.
  • Een niet CBR-website. Het risico is dat er extra kosten worden gerekend. Zoals servicekosten. Het goedkoopste is daarom om via de website van het CBR een aanvraag te doen.
  • Per post: hierbij komen nog de verzendkosten.

Het is ook mogelijk om een examen af te leggen met extra tijd of met individuele begeleiding. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld dyslexie hebt of het examen in een andere taal wilt afleggen. De kosten hiervan liggen echter wel hoger. Bovendien moet je een verklaring van een specialist kunnen overleggen.

Online je theorie examen aanvragen

  • Klik op bovenstaande button.
  • Log hier in met je DigiD. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via de website van DigiD.
  • Kies vervolgens ‘Theorie-examen reserveren’.
  • Volg de instructies.
  • Geef aan voor welk voortuig je examen wilt doen, de taal, wanneer, waar, enzovoort.
  • Na het invullen van de gegevens betaal je de kosten van het examen direct. Dit doe je via iDeal.
  • Na betaling ontvang je een e-mail. Dit is de bevestiging van de aanvraag van het theorie-examen.

Raadzaam is om de datum gelijk in je agenda te noteren. Als je het examen mist, krijg jij je geld niet terug. Via Mijn CBR kun je ook je reservering terugzien. Examendatum veranderen? Dan kan tevens via Mijn CBR. Hiervoor moet je tevens weer inloggen met DigiD. Duurt het minder dan een week voordat het examen plaatsvindt? Dan is het wel mogelijk om de datum te veranderen, maar dan moet er op een ander moment nog wel plaats zijn. Als het examen aan is gevraagd via de rijschool, dien je met hen contact op te nemen.

Het theorie-examen afleggen

Theorie examen aanvragenZorg dat je ruim van tevoren aanwezig bent in het examencentrum. Vergeet ook niet een identiteitsbewijs en reserveringsnummer mee te nemen. Het examen duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens het examen worden er twee onderdelen getoetst. De eerste is gevaarherkenning. Deze bestaat uit 25 vragen. Hiervan moet je er minstens 13 goed hebben. Het tweede onderdeel is verkeersregels en verkeersinzicht. Dit zijn 40 vragen, waarvan je er minstens 35 goed moet hebben.

De uitslag

Na het afleggen van het examen ontvang je de uitslag. Deze krijg je ook binnen een dag naar je e-mail toegestuurd, mits je deze hebt ingevuld bij de reservering. Als je geslaagd bent, wordt het geregistreerd in het systeem. Ben je gezakt? Dan wordt er in de mail toegelicht waar je aan moet werken. Vervolgens kun je een nieuw theorie examen aanvragen. Moeite met de stof? Het is ook mogelijk om bij een rijschool theorielessen te volgen. Vraag hiernaar bij de rijschool waar je zit. Het is niet verplicht, maar het vergroot wel de kans van slagen. Een positieve uitslag is 1,5 jaar geldig. Raadzaam is daarom om het theorie-examen niet te lang voor het praktijkexamen af te leggen. Anders is het theorie-examen verlopen voordat jij je rijbewijs hebt gehaald.