OV Chipkaart Aanvragen

OV Chipkaart aanvragen

 

Aanvragen OV chipkaart

OV chipkaart aanvragenWanneer je veel met het openbaar vervoer reist, is het handig om een persoonlijke OV-chipkaart te hebben. Op de OV-chipkaart kun je abonnementen en reisproducten zetten. Hiermee is het een stuk gemakkelijker om te reizen met het openbaar vervoer, zoals de bus of de trein. Je hoeft namelijk niet elke keer weer losse kaartjes te kopen. Je kiest kiezen voor een persoonlijke of een anonieme OV-chipkaart. Wat zijn de verschillen? En hoe kun je een OV-chipkaart aanvragen?

Wat is een OV chipkaart?

Een OV chipkaart is het betaalmiddel voor het Nederlandse openbaar vervoer. Het is een soort kaartje, ter grootte van je pinpas. De kaart is op te laden door middel van saldo. Het is ook mogelijk om er een reisproduct op te zetten. Denk aan een enkele reis, een trajectkaart of maandabonnement. Vervolgens ben je klaar om te reizen. De OV chipkaart houd je vervolgens voor de incheckpaal in de bus of het treinstation. Bij het einde van de reis check je op dezelfde manier weer uit. Het verschuldigde bedrag wordt van de kaart geschreven. Op deze manier hoef je niet steeds losse kaartjes te kopen.

Persoonlijke kaart

Je kunt twee verschillende kaarten kopen, namelijk een persoonlijke en anonieme kaart. Een persoonlijke kaart kost eenmalig 7,50. Deze is vijf jaar geldig. Hierop staat jouw naam en een pasfoto. Het voordeel is dat je de kaart na verlies of diefstal kunt laten blokkeren, het saldo automatisch op te laden is en de kaart is geschikt voor leeftijdskorting en persoonsgebonden abonnementen.

Anonieme OV chipkaart

OV chipkaart aanvragenOp de anonieme kaart staat geen persoonlijke gegevens. Hierdoor is de kaart door meerdere mensen te gebruiken (niet tegelijk). Online zie je een overzicht van de gemaakte reizen en kosten hiervan. De kaart is niet online te koop, maar bij verschillende verkooppunten. Bijvoorbeeld op stations, bij supermarkten, balies en tabakszaken. Voor ongeveer 7,50 is de kaart te koop. Hij is 4 tot 5 jaar geldig. Het nadeel is dat er geen persoonlijke abonnementen op gezet kunnen worden. Daarnaast is het saldo op de anonieme kaart niet verzekerd tegen verlies of diefstal. Iets wat bij de persoonlijke kaart wel het geval is.

OV chipkaart aanvragen

Een OV chipkaart aanvragen is erg eenvoudig. Je hebt een foto (digitaal) van maximaal 5 MB nodig. Tevens dient dit een jpg bestand te zijn. Daarnaast moet je beschikken over een iDEAL of PayPal account. Je kunt een OV chipkaart aanvragen via de bovenstaande link:

  • Bij de aanvraag dien je een aantal velden in te vullen. Geef eerst aan wie er met de kaart gaat reizen; jijzelf of iemand anders. Het is dus ook mogelijk om een kaart voor iemand anders aan te vragen.
  • Geef aan of je een man of een vrouw bent.
  • Vul daaronder je persoonlijke gegevens in, waaronder voorletters, achternaam, geboortedatum, postcode en huisnummer.
  • Klik dan op de roze knop met Vul adres aan. De straat en woonplaats wordt dan automatisch ingevuld.
  • Vul je e-mailadres en telefoonnummer in. De bevestiging zal naar het opgegeven e-mailadres worden verstuurd.
  • Klik op de roze knop met Volgende stap. Deze vind je rechtsonder in het scherm.
  • Hier zal je een foto moet uploaden. Deze kun je in het veld daarna bijsnijden.
  • Vervolgens kun je kiezen of je de kaart wilt opladen. Dit is raadzaam om te doen, want dan kun je gelijk gebruikmaken (na het ophalen van je reisproduct) van je OV chipkaart.
  • De laatste stap is het afrekenen van de kaart. Dit kun je met iDeal te doen. Je betaalt voor de kaart (7,50) en een eventueel reisproduct.
  • De OV chipkaart zal worden thuisgestuurd.

Heb je al een kaart en verloopt deze bijna? Dan kun je via je account een nieuwe OV chipkaart aanvragen. De reisproducten en abonnementen worden dan op de nieuwe kaart gezet. Ook het resterende saldo wordt overgezet. Vervolgens wordt de kaart bij je thuisbezorgd.

Studentenreisproduct

OV chipkaart aanvragenDoe je een opleiding en ontvang je studiefinanciering? Dan heb je recht op een studentenreisproduct. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer, zoals de bus en de trein. Het product is onderdeel van je studiefinanciering. Je zal daarom eerst studiefinanciering moeten aanvragen. Het reisproduct is een soort lening. In 2017 ligt het bedrag op 89,07 euro per maand. Als jij je diploma binnen 10 jaar haalt, wordt het omgezet in een gift. Denk je dit niet te redden? Dan kun je er ook voor kiezen om het reisproduct niet op te halen. De reiskosten moet je dan zelf betalen. Het studentenreisproduct kun je aanvragen via de website van DUO.