Kinderbijslag aanvragen

Kinderbijslag aanvragen

Aanvragen kinderbijslag

Als ouder met één of meer kinderen onder de 18 jaar heb je recht op kinderbijslag. Dit is een geldbedrag dat je krijgt van de rijksoverheid. Op deze manier draagt de overheid bij aan de kosten voor het opvoeden en verzorgen van kinderen. De bijslag wordt geregeld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De manier waarop je het aanvraagt, is afhankelijk van je situatie.

Woonachtig in Nederland en kind geboren in Nederland

2 tot 4 weken na het aangeven van de geboorte van je kind ontvang je bericht van de Sociale Verzekeringsbank. Na het ontvangen van de brief staat het formulier voor het aanvragen van kinderbijslag klaar op Mijn SVB. Ga hier naar Inloggen Mijn SVB. Vraag hier de kinderbijslag aan.

4 weken na de aangifte nog geen bericht gehad? Dan dien je contact op te nemen met SVB. Wanneer je nog een kind krijgt, wordt de kinderbijslag automatisch aangepast. Je hoeft dan niets te doen. Vergeet niet om je kinderen binnen 4 maanden na de geboorte aan te melden bij de zorgverzekeraar. Anders bestaat het risico dat eventuele medische kosten niet vergoed worden.

Werkt of woon sinds kort in Nederland

Als je nog maar net in Nederland woont of werkt heb je wellicht recht op kinderbijslag. Dit vraag je aan met je DigiD. Heb je nog geen DigiD? Dan kun je deze aanvragen via de website van DigiD.nl. Wanneer het niet mogelijk is om deze aan te vragen, dien je contact op te nemen met de SVB. Zij zullen je dan een formulier toesturen voor het aanvragen van kinderbijslag. De contactgegevens vind je via bovenstaande button.

Woonachtig in Nederland, kind geboren in buitenland

Wanneer een kind in het buitenland is geboren, zal je niet automatisch een brief ontvangen waarmee de kinderbijslag aangevraagd kan worden.

  • In dit geval dient via Mijn SVB te worden doorgegeven dat je kinderbijslag wilt aanvragen. Inloggen bij Mijn SVB doe je via bovenstaande button. Dit kun je ook doen via de website van SVB. Klik dan rechtsboven op ‘Inloggen Mijn SVB’.
  • Je kunt ook contact opnemen met de SVB, er wordt dan een aanvraagformulier toegestuurd.

Woonachtig buiten Nederland

Kinderbijslag aanvragen als je zelf niet meer in Nederland woont kan alleen in een land dat lid is van de zogenoemde EU/EER. Of in een ander land waarmee de overheid een verdrag over sociale zekerheid heeft. Daarnaast moet je verzekerd zijn voor kinderbijslag. Neem contact op met SVB als je de kinderbijslag wilt aanvragen. Er wordt dan een aanvraagformulier toegestuurd. Via de link hierboven vind je de contactgegevens van SVB.

Andere situaties

Geldt één van de onderstaande situaties?

  • Je hebt een kind geadopteerd.
  • Er is een kind bij je thuis komen wonen.
  • Een kind woont bij jou thuis, maar de aanvrager van de kinderbijslag niet (meer).
  • Een kind van je partner is bij jou komen wonen.
  • Je hebt een pleegkind in het gezin opgenomen.

Dan kun je kinderbijslag aanvragen met je DigiD. Klik hiervoor op de link bovenaan de pagina. Ontvang je kinderbijslag en neem een pleegkind of adoptiekind op in je gezin? Dan is dit een wijziging. Deze dient ook worden doorgegeven. Nog geen DigiD? Deze kan worden aangevraagd via de website van digid.nl.