Ik ben bedreigd: en nu?

Bedreigd worden is een heftige ervaring. Het gaat de meeste mensen niet in de koude kleren zitten. Bedreiging is bovendien strafbaar. Alle reden om actie te ondernemen. Maak allereerst melding van de bedreiging bij de politie. De politie kan dan onderzoek doen. Wanneer de politie er niets mee doet, zijn er nog juridische mogelijkheden om het probleem opgelost te krijgen.

Wat is bedreiging?

We hebben het over bedreiging als er mondeling of schriftelijk wordt bedreigd met bijvoorbeeld geweld of met de dood. Daaronder valt ook brandstichting. Een bedreiging is in dergelijke gevallen ook een misdrijf. Een bedreiging kan mondeling of schriftelijk plaatsvinden. In het geval van een schriftelijke bedreiging staat de bedreiging zwart op wit, wat kan helpen als bewijs.

Voor het bedreigen van een ander, staan bij een mondelinge bedreiging gevangenisstraffen tot 2 jaar (of een geldboete van de vierde categorie). Bij schriftelijke bedreiging gaat het om straffen van 4 jaar gevangenisstraf (of een geldboete van de vierde categorie). Wanneer de bedreiger hiervoor wordt veroordeeld, komt dit op diens strafblad te staan.

Aangifte gedaan van bedreiging, maar de politie doet niets

Het komt regelmatig voor dat slachtoffers aangifte doen, maar dat de politie er geen actie op onderneemt. Als slachtoffer hoef je daarmee geen genoegen te nemen. Slachtoffers kunnen een artikel 12 procedure starten bij het Gerechtshof. Dan bekijkt een advocaat-generaal de klacht, en neemt deze een standpunt in. De politie kan dan bewogen worden om alsnog iets met de aangifte te doen.

Om sterk te staan, kan het handig zijn een advocaat in te schakelen. Een advocaat kan helpen met het starten van een procedure.

Advocaat voor bedreiging?

Wanneer je bent bedreigd, kun je een advocaat in de arm nemen. Deze kan helpen om de zaak zo sterk mogelijk te maken. De advocaat weet bijvoorbeeld wat als bewijs kan dienen. Een advocaat hoeft niet duur te zijn: er zijn genoeg advocaten die tegen betaalbare tarieven aan de slag gaan. Wanneer het inkomen te laag is, kan dit soms ook onder toevoeging.