Tips voor een schone werkplek

Op een toetsenbord, muis en telefoon zitten meer dan tien miljoen bacteriën. Dat is veel meer dan op een wc bril. Daarom is het altijd goed om ervoor te zorgen dat je werkplek schoon is. We zullen eens een aantal tips geven hoe je hier mee om kan gaan.

Eigen muis en toetsenbord

Het is goed om een eigen muis en toetsenbord te hebben. Daardoor houd je de hygiëne een stuk kleiner. Je kunt ook een toetsenbord nemen waarbij je er een vocht bestendige hoes hebt. Die hoezen kun je snel en eenvoudig schoonmaken. Deze kleine dingen kun je dus zelf makkelijk oppakken en valt dus niet onder specialistische reiniging.

Schoonmaken van de muis, toetsenbord, monitor en telefoon

Het is verstandig om iedere dag de muis en het toetsenbord schoon te maken met speciale reiniger of reinigingsdoekjes. Wanneer je dat iedere ochtend doet maak je er een vast ritueel van. Het toetsenbord kan op de kop gehouden worden zodat alle kruimels eruit vallen. Het schoonmaken van de telefoon en de monitor iedere dag even doen.

Bureau elke dag opruimen en schoonmaken

Zorg dat je aan het eind van de werkdag altijd je bureau opruimt en netjes achterlaat. Je kunt overwegen om dan meteen even met een reinigingsdoekje erover heen te gaan of dit aan het begin van de werkdag doen. Bij grotere projecten waarin grote hoeveelheden gedesinfecteerd moet worden of professionele schoonmaak gedaan moet worden is industrieel reinigen ook een mogelijkheid.

Was regelmatig de handen goed

Niet iedereen wast de handen regelmatig. Wanneer je dit doet met vloeibare zeep dan dood je bacteriën en virussen en kan het niet verspreid worden. Droog de handen af met papieren doekjes.

Eet nooit op je werkplek

Wanneer je op de werkplek eet dan vallen er onderdelen van je lunch op de werkplek maar ook op het toetsenbord. Je kunt je welverdiende pauze ook in het zonnetje doorbrengen. Niets beter als en aangename break van je werkdag en zo kom je ook op andere gedachten.

Goed ventileren van de werkplek

Wanneer je een fijne werkplek hebt is het ook erg verstandig om dagelijks te ventileren. Er moet dus altijd de mogelijkheid zijn om wat frisse lucht in de werkruimte te laten komen. Het is goed om in de pauzes even een frisse neus op te halen.